Forródrót nyugdíjasoknak

A Betegút Egyesület az elmúlt egy év tapasztalatai alapján azt állapította meg, hogy a nyugdíjasok az egészségügyi ellátó rendszer legkiszolgáltatottabb és legsérülékenyebb tagjai. Ez általában két okra vezethető vissza.

Az egyik hogy életkori sajátosságaik miatt az intézkedési, ügyintézési tevékenységük gyengének mondható, sokszor nem tudnak kiállni a saját érdekeik mellett. Sok esetben nem tudnak megfelelően kommunikálni és sajnálatos módon az egészségügyi ellátó rendszer empátiás készsége nem üti meg azt a mércét, hogy kellő segítséget, eligazítást, tájékoztatást adjanak. Az egészségügyi ellátó rendszer minden elemében hátrányt szenvednek abban az esetben, ha nem áll mellettük egy fiatalabb, tettre készebb segítőbb családtag, akik az érdekükben kellő határozottsággal tudnak fellépni.

A másik ok, amely szintén az életkori sajátosságaikból adódik, hogy nem képesek tájékozódni az egészségügy útvesztőiben. Sokszor elesettek, már nem tudják követni a modern informatikai rendszerekben rejlő lehetőségeket, és hacsak nincsen nagy szerencséjük, akkor a túlterhelt és egy-egy betegekre minimális időt szánó rendszer kárvallottjaivá vállnak.

A Betegút Egyesület új lehetőséget biztosít a nyugdíjasok számára. A betegsegítő információs rendszerén keresztül egy, a nap nagy részében hívható vonalat biztosít a számukra, ahol megfelelő tanácsadásban részesülhetnek.

Segítséget és tanácsadást kaphatnak az alábbi területeken:

• Szociális és egészségügyi támogatások segélyezésekkel kapcsolatos kérdésekben
  • Szociális, vagy egészségügyi ellátórendszerben való elhelyezés
  • Várólistás problémák megoldásában
  • Jogsegély kérdésekben

Az Egyesület biztosít számukra egy Életmentő Kártyát is, melyben a legfontosabb egészségügyi adataik szerepelnek. Az Egyesület együttműködik az országos és helyi nyugdíjas szervezetekkel, illetve azokkal az önkormányzatokkal, amelyek kellő empátiával fontosnak tartják a nyugdíjasok helyzetének javítását.

A tapasztalatok eddig pozitívak. Talán sikerült megmozdítani a nyugdíjas szervezeteket abba az irányba, hogy azokat a nyugdíjasokat, öregeket is elérjék, akik visszahúzódó életmódot folytatnak és nem akarnak problémáikkal mások terhére lenni, vagy akik még a családjuktól sem kapnak kellő segítséget és támogatást.

A program a Senior Egészségprogram része, melyet az egyesület a leghátrányosabb helyzetű nyugdíjasok részére hozott létre, de természetesen minden időskorú folyamodhat segítségért.

A forró drótról az Egyesület honlapján lehet tájékozódni, illetve az alábbi elérhetőségeken lehet igénybe venni:

36-70/389-4178, 36-70/884-5879