Egészségklub

Útmutató az éves program naptárhoz

Az Egyesület vezetősége tisztelettel köszönt mindenkit és főleg azokat, akik kiemelten kívánnak foglalkozni saját, illetve családtagjaik egészségi állapotával. Gondot fordítanak arra, hogy életüket kelő körültekintéssel alakítsák, úgy hogy egészségesen éljenek, táplálkozzanak és főleg, hogy nem csak magukra, de egymásra is odafigyelnek. Ennek elősegítését kívánjuk megvalósítani a Kézenfogva Családi Egészségklubok segítségével.

Különös gondot fordítunk arra, hogy a szülők figyeljenek egymásra, gyermekeikre, nagyszüleikre. Konkrét lépéseket tegyenek, hogy minden családtag elfogadja az egészséges életmód értékrendjét, ha kell és szükséges akár megfelelő ráhatással is a helyes irányba tereljék a családtagokat, de arra is gondot fordítsanak, hogyha hozzátartozókon betegségek tüneteit észlelik akkor azonnal hatékony lépéseket tegyenek.

Szervezés: Az Egyesület a klubokat települési szinten szervezi önként jelentkező klubvezetők segítségével. A klubok önállóan, de lehetőség szerint az Egyesület szakmai útmutatása alapján működnek. Az Egyesület összeállította az éves rendezvény tervet, a klubok működésének ez adja az alapját. Ez természetesen nem zárja ki azt, hogy a klubok saját maguk is programokat rendezzenek. A klub vezetők a programok lebonyolításához minden informális jellegű segítséget megkapnak: Bemutató anyagokat, segédleteket, filmeket, szakmai tanácsadást.

A klubvezetők feladata a rendezvények lebonyolítása és megszervezése.

JELENTKEZZ KLUBVEZETŐNEK!

Programok összetétele

A családi egészségklub programja a gyermektől az idős nagyszülőig mindenkinek szól.

Az 1. 2. pontban figyelmet kap a hónap betegsége és minden amit az adott betegségről tudni kell (előzményei, lefolyása, megelőzése).

A 3. pont A betegségek megelőzéséről, a helyes táplálkozás irányelveiről, a zöldségek- gyümölcsök élettani szerepeiről szól.

A 4. pontban a természetes gyógymódok fontosságára hívjuk fel a figyelmet.

Az 5. pontban fókuszban a család.

A szűrővizsgálatokra és az egymásra való odafigyelés fontosságáról hívja fel a figyelmet. A rohanó életvitel mellett nincs idő az egymásra való odafigyelésre. Nem fordítunk kellő figyelmet az egészséges életmód minimális követelményeire sem, ami később mind egészségügyi, mind lelki betegségekhez, kiégettséghez vezetnek.

Szeretnénk felhívni a figyelmét még az egészséges életmódra neveléstől a hasznosan töltött szabadidő fontosságáig.

Ne az legyen a modell, hogy a gyermek és az Édesapa minden szabadidejét a számítógép mellett töltse, míg az Édesanya az összes teher nyomása alatt szenved. Próbáljunk időt szenteli a hét legalább egy napján, hogy közös szabadban töltött családi programot szervezünk. Ami mind testileg, mind lelkileg pozitívumot ad.

Minden hónapban külön kapjanak figyelmet, az Édesanyák ( a mammográfia, a méhnyakrákszűrés fontossága) az Édesapák ( a prosztata, dohányzás és veszélyei az ebből fakadó tüdőbetegségek), a gyermekekre való fokozott odafigyelés a mozgásigény kielégítése, a hasznos programok, a kamaszoknál és fiataloknál kiegészítve a függőbetegségek (drog, dohányzás, nemi betegségek veszélyei).

Egy-egy elhangzott előadás jó a problémafeltárásra és a beteg /vagy egészséges ember elhatározására (le szeretnék szokni a dohányzásról mert a tüdőbetegéről elhangzottak alapján, felmerült a gyanúm, hogy beteg vagyok és mielőbb szeretnék megfelelő szakemberhez jutni,)

A kábítószerezésről hallottak alapján felmerül bennem a gondolat, hogy a gyermekem kábítószerezik, azonnali segítségre van szükségem (de nem tudom, hol és kihez forduljuk.

A Parkinson kórról hallottak alapján felmerül bennem, hogy a nagyszülő egyikén ugyanezeket a tüneteket vélem felfedezi (hol kapok segítséget?).

A klubvezetőnek a feladata, hogy felajánlja az Egyesület segítségét, felmérőlapot biztosít, stb.

Ez az egészségre nevelés, hogy irányítsuk a betegeket és fontos üzenet kell legyen számukra és - nem lehet eleget hangoztatni- , mérjük fel a rizikófaktorainkat és igazítsuk a korunkhoz a kötelező szűrővizsgálatokat. Amikor pedig a legkisebb gyanús jelet észleljük magunkon, ne söpörjük a problémát a szőnyeg alá, hanem azonnal forduljunk megfelelő szakemberhez.

Ne várjuk meg a betegség elhatalmasodását, amely majd hosszú, küzdelmes és fájdalmas beavatkozások, kezelések sorozatával kell szembenéznünk és nem utolsósorban akár az életünket is veszélyeztetheti.

A 6. pont a Betegút Egyesület és az Országos Egészségügyi Információs Központ tevékenységéről, a jogsegélyszolgálatok lehetőségéről ad útmutatást. Tájékoztatás ad az adományozási rendszerről és a lobbi-csoport működéséről. A klubvezetők a tagoknak segítséget nyújtanak az Egyesület elérhetőségeihez, a kapcsolatfelvételhez.

Olyan klubvezetőket keressünk, akik tehetséget éreznek, arra, hogy minél nagyobb létszámban megszervezzék a klubot. Minden hónapban a program megtartásához megfelelő helyiséget és személyt (háziorvost, védőnőt, stb.) tudnak biztosítani a betegségcsoportok előadásához. ( a kidolgozott programot biztosítjuk).

Egészségnapokon és rendezvényeken az Egyesületet képviselni tudják. Elhivatottságot éreznek a program végig viteléhez és az Egyesület képviseletéhez.

Éves rendezvény terv

Jelentkezési lap