A Betegút Egyesület véleménye szerint a várólisták alaptörvény ellenesek.

Megléte olyan anomália, amely összeegyeztethetetlen a humánus emberi gondolkodással. A várólistás beteg szenved, minősíthetetlen fájdalmakat él át. A költségei, gyógyszerfogyasztása megnő, ápolásra szorul, (amelyre esetenként külső segítséget is igénybe kell vennie) életminősége jelentősen romlik. Az államnak két lehetősége van, vagy megszünteti a várólistákat, vagy anyagi segítséget nyújt a várólistás betegek részére. Elvárható és indokolt, hogy a várólista ideje alatt a kezeléshez szükséges gyógyszerek ingyenesek legyenek. Járuljon hozzá az ápolási költségekhez, fizessen egészségügyi pótlékot a várólista idejére, amely a család részére segítséget nyújt. Vezessen be felelősségbiztosítást arra az esetre, ha várólista alatt jelentős állapotromlás, vagy halál következik be. Mindezek az intézkedések csak csekély kompenzáció az átélt gyötrelmekért. Az emberek adót és járulékot fizetnek az egészségügyi ellátásért. Jogos az igényük, hogy ezért megfelelő színvonalas egészségügyi ellátás kapjon.

A Betegút Egyesület felmérése szerint a betegek és családjuk fizikálisan és morálisan felőrlődnek. A kompenzáció a részükre indokolt.

Kovács László

kommunikációs elnökhelyettes