A kórházi várólista sajátos magyar intézmény, Európában talán 1-2 ország alkalmazza, nyilvánvalóan nem véletlenül.

Mit jelent a várólista?

Azt, hogy az egészségügyi ellátórendszer, valamilyen oknál fogva képtelen megfelelni alaprendeltetésének. Az állítólagos orvos – nővérhiány, a kórházkapacitás hiánya és a szűkös források miatt várniuk kell a betegeknek, hogy sorra kerüljenek. Ez azonban csak részben igaz mivel jó néhány területen megvan a vizsgálat vagy a műtét elvégzéséhez szükséges feltétel, de mesterségesen generált keretszámok, a beavatkozások limitje, amelyet semmi sem indokol, szintén duzzasztja a várólistát.

Valójában mi is ennek a mögöttes tartalma?

A Betegút Egyesület, amely problémás egészségügyi helyzetű betegek részére nyújt segítséget

a betegek jelzései alapján felmérést végzett. Egyes várólistás betegek a várakozási idő alatt milyen fizikai és lelki szenvedéseknek vannak kitéve. A felmérés eredménye elégé lesújtó lett.

Figyelembe vesszük a várólista összetételét látható, hogy ezek jó része kritikus és súlyosan problémás betegségcsoportokat ölel fel. Ezekben a betegségekben vagy jelentős szenvedéssel, fájdalmakkal szembesülnek a betegek, vagy az életminőségük oly mértékben romlik, amely számukra vagy nehezen elviselhető, vagy kezelhető. Sok esetben a meglévő alapbetegségük a várakozási idő alatt további állapotromlást idézhet elő, vagy épen halálhoz vezethet. Egy protézis beültetésre váró beteg rettenetes fájdalmakat él át. Nem tud állni, ülni, feküdni, szenved, erős fájdalomcsillapítókon él. Egy gerincdeformációs beteg bizonyos esetekben a fájdalmon kívül nehezen vesz levegőt, fulladozik, halálfélelmek gyötrik. Egy jóindulatúnak minősített betegség bármikor átalakulhat rosszindulatúvá. A fentiekből látható, hogy ezen esetekben a várólista alkalmazása indokolatlan , embertelen, semmibe veszi az ember - a tisztességes emberi élethez való jogát. Ha megnézzük az alaptörvényt ezek a jogok garantálva vannak, ha figyelembe vesszük az egészségügyi törvény előírásait, céljait és szellemiségét, elméletileg ezek a jogok biztosítva vannak, de a gyakorlatban mégsem valósul meg.

Az emberi humanizmus érzékeny, az állatvédelmi törvény, nem tűri az állatok kínzását, szenvedését, ezek megszegése akár börtönbüntetést is maga után vonhat. A Magyarországi börtönökben fogvatartottak tömegével perelik az államot az emberi körülményeik és jogaikra hivatkozva. Az állam lép, új börtönök épülnek, mivel megunta a számolatlanul kifizettet kártérítéseket, és látja a helyzet megváltoztatásának indokait. Nyilvánvaló a kérdés, hogy a magyar emberek humánuma miért nem terjed ki erre, az igen kritikus területre.

A XXI. században valóban szükséges-e , hogy beteg állampolgáraink ilyen mértékű szenvedéseket kell, hogy átéljenek. Nemcsak a betegek szenvednek hanem hozzátartozóik is az állandó folyamatos gondozás, a jelentős plusz költségek miatt egy egész család mentálisan, fizikálisan is szenved és anyagilag ellehetetlenül.

Itt még nem indultak el tömeges perek, a várlisták már olyan rég az egészségügy részei, hogy a betegek ezt már természetesnek veszik. Természetesen meg sem mernének kísérelni egy jogi eljárást a kezelések előtt, azonban semmi nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy a kezelések után az elszenvedett fájdalmak miatt jogi lépésekre szánják el magukat.

Az orvosok felelőssége korlátozott, a várólista felfüggeszti az orvosi eskütétellel járó felelősségüket, hiába kívánna ennek megfelelni, a beteg kikerült a látóköréből és ez miatt tehetetlen. Az egészségügyért felelős szakpolitikának - ez lehet kormányzati vagy ellenzéki egyaránt,- kell az erkölcsi felelősséget kezelni. Igazából a politikát eddig sem nagyon érdekelte a várólista intézménye ezt jól bizonyítja az a felháborító eset amikor a kritikus életveszélyben lévő betegeknek méltányossági kérelmet kellett írna az életmentő gyógyszerigénylésére.

Természetesen vannak akikre a várólisták nem érvényesek a kiváltságos kör, amely megkapja a soron kívüli ellátását, a VIP-es elhelyezést, a minőségi szolgáltatást és nem kell szembesülniük személyesen ezekkel a problémákkal. A társadalom kettészakadt, ezért természetesen van egy réteg akiknek semmilyen várólistával nem kell szembesülnie, ez azonban csak a társdalom kis részére érvényes.

A várólisták valamelyest csökkentek. Azonban érdemes egy kicsit jobban áttanulmányozni az OEP megszűnése után 1 nappal a várólista adatai már teljesen átalakultak. Az OEP előtti, illetve az OEP utáni adatok nincsenek egymással szinkronban és érdekes adatokat is tartalmaznak.

(mind pl. szaruhártya műtét amire állítólag ketten várakoznak, de az átlagos várakozási idő 364 nap.)

Van műszer, van orvos, van kapacitás, azonban felállított normatívák mesterségesen visszafogják a kezelések számát, ennek ellenére mégsem mondhatjuk azt hogy pusztán anyagi okokra vezethető vissza a várólista megléte. A döntéshozóknak el kell gondolkodnia ezeken a súlyos tényeken. Okozhatunk-e indokolatlan szenvedéseket embertársainknak, magyar állampolgároknak.

Az Egyesület véleménye szerint a kezeléseknek folyamatosaknak kell lennie, a klinikai beteg úttat meg kell tervezni úgy, hogy a folyamatok egymása épüljenek, ebben várólista nem kaphat helyet. A kritikus betegségeknél azonnali ellátást kell biztosítani, nem életveszélyes betegségek esetén a várakozási idő nem haladhatja meg a 2 hetet vagy legfeljebb a 2 hónapot.

Meg kellene fontolni a kötbér bevezetését, az egyéb szolgáltatásokhoz hasonlóan. A betegek fizetnek az egészségügyi ellátásért, adó és járulékok formájában. Egyéb szolgáltatásokhoz hasonlóan vagy kártérítést, vagy kötbért kell fizessen az állam, az indokolatlan és igazolhatatlan várakozásért.

Ez is csak csekély vigasz lenne a mérhetetlen szenvedéseikért, amelyet át kell élniük, azért mert az állam nem teljesíti a rá rót kötelezettségeket.

Javasoljuk, hogy a várólista intézményét egy megfelelő ütemezés alapján 1 éven belül teljes egészében számolják fel.

A várólista nem más mint az emberek életével történő játszadozás, ezzel a gyakorlattal azonnal fel kell hagyni.

A várólista egyszerűen megszüntethető, mivel a költségvetési vonzata nem jelentős. Egy kellő humánummal rendelkező döntéshozó nem nézheti tétlenül az emberek indokolatlan szenvedését.

Kovács László

kommunikációs elnökhelyettes